Aktualizováno: rok 2009

Březen 2009

Tygr Sibiřský

29. března 2009 v 18:30 zvířátka
Hmotnost: 250 - 280 kg
Délka:samci 2,7 - 3,8 m, samice jsou menší
Výška těla v kohoutku:105 - 110 cm
Věk: asi 15 let
Rozšíření: Dálný východ - dnes už jen Mandžusko a Korea, dříve až k Bajkalu
Potrava: masožravec - divoká prasata, srnci, jeleni, občas i medvědi

Veverka Obecná

26. března 2009 v 17:48 zvířátka
sciurus vulgaris

Délka: 19 - 23 cm
Délka ocasu: 15 - 20 cm
Hmotnost: 250 - 340 g
Potrava: semínka jehličnanů, ptačí vajíčka a mláďata, houby
Tlapky: přední - čtyřprstá končetina, 4 cm dlouhá a zhruba 2 cm šířka
zadní - pětiprstá končetina, 5 cm dlouhá a 2,5 - 3,5 cm šířka
Věk: 8 - 10 let
Rozšíření: jehličnaté a listnaté lesy Evropy a severní Asie

Jezevec lesní

23. března 2009 v 17:40 zvířátka
(meles meles)
Délka těla: 61 - 72 cm
Výška těla: až 30 cm
Délka ocasu: 11 - 19 cm
Hmotnost: 10 - 20 kg
Věk: v zajetí až 15 let, ve volné přírodě méně
Rozšíření: Evropa (lesní porosty, okraje měst, v horských lesích je vzácný nebo chybí
STOPY: Přední - jsou dlouhé 7 cm a 4 - 6 cm široké
Zadní - 8 - 10 cm dlouhé a 4 - 5 cm široké
- zadní stopa je sice delší než přední, ale drápy na zadní tlapě jsou kratší, než na přední tlapě

Ježek východní

15. března 2009 v 15:10 zvířátka
Délka těla: 170 - 280 mm
Hmotnost: 240 - 1200 g
Potrava: žížaly, hmyz, měkkýši i ptačí vejce a mláďata

Ježek východní je jeden ze dvou druhů ježků, žijících v ČR. Ježek východní má tmavší břicho a jeho ostny jsou pestřeji zbarvené než u ježka západního. Obývá teplejší biotopy otevřené krajiny. Najdeme jej na sušších místech, okrajích lesů, na mezích, v sadech, zahradách i městech. Aktivní jsou především v noci a navečer.

Ježek západní

14. března 2009 v 19:18 zvířátka
(erinaceus europaeus)
Délka těla: 19 - 21 cm
Délka ocasu: 1,8 - 4,3 cm
Hmotnost: 0,26 - 1,3 kg
Věk: 8 - 10 let
Chrup: 36 zubů

Krtek obecný

12. března 2009 v 16:56 zvířátka
(Talpa europea)
Délka: 12 - 17 cm
Délka ocasu: 2 - 4,2 cm
Hmotnost: 65 - 120 g
Věk: 3 - 4 roky
Potrava: převážně bezobratlý živočichové. Hmyz, ještěrky, žáby, myši
Rozšíření: téměř celá Evropa, chybí na jižních poloostrovech, v Irsku, severní Skandinávii a na Islandu

Koala medvídkovitá

12. března 2009 v 16:36 zvířátka
Hmotnost: 4 - 12 kg
Délka těla: 70 - 90 cm
Délka ocasu: 6 cm
Věk: až 17 let
Potrava: jen listy blahovičníku, kterými se živí v noci
Výskyt: Austrálie

Klokan

11. března 2009 v 16:54 zvířátka
Existuje 54 druhů klokanů. Klokani žijí v Austrálii nebo na Nové Guineji. Klokani jedí trávu a listy nízkých keřů. Klokan skáče na zadních nohách rychlostí až 65 km/h. Jedním velkým skokem dokáže překonat vzdálenost až 12 m. Tělo nesou zadní nohy, ve stoje slouží jako opora ocas. Narozený klokan je malý a nevyvinutý, měří jen 2 cm. Samice má kapsu, kde mládě dokončí svůj vývoj. Novorozeně se vyšplhá do kapsy, kde se přisaje na mléčnou bradavku. Kolem 7. měsíce mládě vystrčí hlavu z vaku, ochutná trávu, ale když je v nebezpečí, hned zaleze zpět do vaku. Do něj leze hlavou na před, takže ve vaku musí udělat kotoul. Ten je však brzy obsazen dalšími přírůstky, tudíž klokáně strká hlavu do vaku jen tehdy, když se chce napít. V 1. roce se již pase s ostatními, neleze již zpět do vaku, ale zůstává v blízkosti matky do 2. roku.

Vačice opossum

11. března 2009 v 16:28 zvířátka
Délka: tělo - až 50 cm a ocas - asi 40 cm
Hmotnost: dospělá vačice váží až 1,5 kg
Potrava: myši, krysy, ale nepohrdne ani drůbeží, ptačí vejce, plody a hmyz
Věk: 3 - 5 let
Výskyt: jižnější oblasti Severní Ameriky

ptakopysk podivný

10. března 2009 v 17:47 zvířátka
Délka: tělo - 30 - 40 cm a ocas 10 - 15 cm
Hmotnost: 1 - lehce přes 2 kg
Věk: ve volné přírodě se dožívá 16-ti let, v zajetí se nepodařilo chovat ptakopyska déle než 6 let
Potrava: masožravec
Rozšíření: Austrálie, Tasmánie

Ptakopysk podivný je savec, i když klade vajíčka. Má bezzubé čelisti, podobné kachnímu zobáku. Má tuhou srst, která je nesmáčivá. Má pětiprsté končetiny s plovacími blánami. Ptakopysk je výtečný plavec a dokonale se potápí, většinu času tráví ve vodě. Samci ptakopyska mají jedovaté ostruhy na zadních nohách, které používají v neurvalých územních bitvách a bojích proti svým sokům. Jed není pro člověka smrtelný, ale způsobuje nesnesitelnou bolest a otoky. Jed může být smrtící pro psy a menší domácí zvířata.