Aktualizováno: rok 2009

Ježek východní

15. března 2009 v 15:10 |  zvířátka
Délka těla: 170 - 280 mm
Hmotnost: 240 - 1200 g
Potrava: žížaly, hmyz, měkkýši i ptačí vejce a mláďata

Ježek východní je jeden ze dvou druhů ježků, žijících v ČR. Ježek východní má tmavší břicho a jeho ostny jsou pestřeji zbarvené než u ježka západního. Obývá teplejší biotopy otevřené krajiny. Najdeme jej na sušších místech, okrajích lesů, na mezích, v sadech, zahradách i městech. Aktivní jsou především v noci a navečer.

Zimu přespí zimním spánkem v hnízdě vystlaném listím, suchou trávou a mechem. Jeho zimní spánek trvá od září - října do druhé poloviny března - dubna. Ježek žije samotářsky. Schází se jen v období páření. Ježci mívají mláďata dvakrát ročně. Samice rodí 4 - 5 mláďat. Mláďata jsou slepá a jejich ostny jsou ukryté v kůži. Mláďata váží po narození asi 15 g. Ve třech týdnech opuští hnízdo a matka je kojí až do šesti týdnů. Mláďata dospívají kolem jednoho roku.



Ježek východní Ježčí mláďata u Vás doma nebo v záchranné stanici



(obrázky):
  1. tady
  2. tady
  3. tady
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama