Aktualizováno: rok 2009

Ježek západní

14. března 2009 v 19:18 |  zvířátka
(erinaceus europaeus)
Délka těla: 19 - 21 cm
Délka ocasu: 1,8 - 4,3 cm
Hmotnost: 0,26 - 1,3 kg
Věk: 8 - 10 let
Chrup: 36 zubů

též pod názvem ježek obecný, je středně velký západoevropský hmyzožravec, spolu s ježkem východním. Vyskytuje na téměř celém území České republiky, vyjma jihovýchodní Morav. Obývá území od nížin až po 800 m n. m., výjimečně jej můžeme spatřit až 1100 m vysoko. Vyskytuje se na okrajích lesů, pasekách, v křovinách, v parcích a zahradách nebo ve městech. Ježek má pětiprsté končetiny se silnými drápy. Bodliny, kterých může mít ježek západní na těle až 8500, má uhlazené a pravidelně pruhované, směřující dozadu a dlouhé 20-30 mm. Ježek západní žije samotářských životem. Chází se jen v období páření. e aktivní v noci, kdy je populární svým pronikavým funěním a dupáním, ve dne odpočívá ve svém hnízdě.Ačkoli je všežravec, dává přednost především živočišné stravě. Pokud se cítí ohrožený, schoulí se do bodlinaté koule, která většinu živočichů odradí. Umí dobře plavat, šplhat a pokud je k tomu donucen, tak dokáže i poměrně rychle běhat. Na podzim se vykrmí a vytvoří si tukový polštář. Zimu přespí a na jaře se probudý značně vyhublý. Vše co mu potom přeběhne přes cestu sežere a vrátí se na svou normální váhu. Samice má obvykle jeden vrh ročně. Rodí 4-9 mláďat. Mláďata se rodí holá, slepá a bez bodlin. První bílé a měkké bodlinky jim začínají vyrůstat už hodinu po porodu. Do bodlinaté koule se dokáží schoulit po 11 dnech a vidět začínají již po dvou týdnech života.




(obrázky):
  1. tady
  2. tady
  3. tady
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama