Aktualizováno: rok 2009

Jezevec lesní

23. března 2009 v 17:40 |  zvířátka
(meles meles)
Délka těla: 61 - 72 cm
Výška těla: až 30 cm
Délka ocasu: 11 - 19 cm
Hmotnost: 10 - 20 kg
Věk: v zajetí až 15 let, ve volné přírodě méně
Rozšíření: Evropa (lesní porosty, okraje měst, v horských lesích je vzácný nebo chybí
STOPY: Přední - jsou dlouhé 7 cm a 4 - 6 cm široké
Zadní - 8 - 10 cm dlouhé a 4 - 5 cm široké
- zadní stopa je sice delší než přední, ale drápy na zadní tlapě jsou kratší, než na přední tlapě

Je naše největší lasicovitá šelma. Je ploskochodec a všežravec. Na hlavě jsou dva nápadné černé pruhy na bílém podkladě. Srst na hřbetě a boku je šedivá nebo šedohnědá, na břiše a končetinách tmavohnědá až černá. Má mohutné drápy, kterými si vyhrabává nory. Na povrchu se jezevec pohybuje jen za soumraku nebo v noci. Na podzim nashromáždí podkožní tuk a uloží se k zimnímu spánku. Spí nepravým zimním spánkem = nespí celou zimu v kuse, ale jeho zimní spánek je často přerušován. Definitivně se probouzí v únoru nebo v březnu. Jeho trus je 6 - 8 cm dlouhý, 2 cm tlustý a válcovitý - šedohnědá hmota, která obsahuje peří, zbytky hmyzu, lesních plodin a kůstek.

Rozšíření jezevce lesního (červeně)





(obrázky):
  1. tady
  2. tady
  3. tady
  4. tady
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama