Aktualizováno: rok 2009

Ježura australská

9. března 2009 v 17:58 |  zvířátka
Délka: asi 45 cm
Potrava: převážně mravenci a termiti
Rozšíření: v celé Austrálii, v nížinách a horských oblastech Nové Guineje a v Tasmánii
Ježura australská je vzhledem podobná našemu ježkovi. Má hustou srst, ze které trčí krátké a silné ostny. Ježura australská byla poprvé popsána George Shawem v roce 1792. Končetiny ježury jsou přizpůsobeny rychlému hrabání, jsou krátké a mají silné drápy. Na patě zadních nohou mají samci ježury jakousi rohovitou ostruhu, ve které se však, na rozdíl od ptakopyska, nenachází jed. Podobně jako ptakopysk i ježura má nízkou tělesnou teplotu - mezi 30 - 32 °C.

Vajíčka ježury je velké asi jako lískový oříšek. Samice nosí vejce ve vaku. Při snášení vajíčka se samice stočí do klubíčka a snese je přímo do břišního vaku. Mláďata rostou velmi rychle, ale dospívají až ve druhém roce života. Na podzim a v zimě ježura vykazuje periody strnulosti nebo upadá do hlubokého zimního spánku. Kvůli nízké tělesné teplotě se ježura za horka nebo v zimě pohybuje pomalu. Ježura je běžná na většině území Austrálie a v nížinách Nové Guineji a není zapsána jako ohrožený druh. Ježura není v současnosti ohrožena vyhynutím, ale lidské aktivity jako lov, ničení přirozeného prostředí a import cizích dravých druhů a parazitů, snižují počty ježur v Austrálii.


Tachyglossus aculeatus - ježura australská




(obrázky):
  1. tady
  2. tady
  3. tady
  4. tady
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Anonym Anonym | 10. března 2009 v 15:25 | Reagovat

Jůůůůůůůů to je ale hezky ale dej tam ještě někaky obrázky takovy 4 ke každymu plsky díkyyyyyyyyy

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama