Aktualizováno: rok 2009

Koala medvídkovitá

12. března 2009 v 16:36 |  zvířátka
Hmotnost: 4 - 12 kg
Délka těla: 70 - 90 cm
Délka ocasu: 6 cm
Věk: až 17 let
Potrava: jen listy blahovičníku, kterými se živí v noci
Výskyt: Austrálie

Koala medvídkovitá připomíná vzhledem spíše medvídka. Koala ale není medvěd, ale vačnatec. Koaly žijí na stromech. Koaly dokážou postavit první dva prsty naproti ostatním, to jim společně s dlouhými ostrými drápy umožňuje dobře šplhat po stromech. Denně sní koala průměrně 500 g listů z blahovičníku a spí až 20 hodin denně. Koala nepije. Veškerou vodu přijímá z listů blahovičníků. Způsobem života se nejvíce podobají jihoamerickým lenochodům. Málokdy opouští svůj strom, obvykle se pohybuje velmi pomalu. Dokáže ale skákat ze stromu na strom a dobře plave. Koaly jsou samotáři, s ostatními koalami se dorozumívá hlasitým voláním, které může být slyšet až kilometr daleko. Samice rodí pouze jedno mládě. Novorozená koala váží méně než 1 gram. Mládě zůstává 6 nebo 7 měsíců ve vaku. Poté je matka nosí na zádech, dokud není koala schopna postarat se sama o sebe. Koaly JSOU CHRÁNĚNY, australskou vládou, aby nebyly vyhubeny kvůli hebké kožešině.





(obrázky)
  1. tady
  2. tady
  3. tady
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama