Aktualizováno: rok 2009

Krtek obecný

12. března 2009 v 16:56 |  zvířátka
(Talpa europea)
Délka: 12 - 17 cm
Délka ocasu: 2 - 4,2 cm
Hmotnost: 65 - 120 g
Věk: 3 - 4 roky
Potrava: převážně bezobratlý živočichové. Hmyz, ještěrky, žáby, myši
Rozšíření: téměř celá Evropa, chybí na jižních poloostrovech, v Irsku, severní Skandinávii a na Islandu

Má hebvábně jemnou, leskle černě třpytivou kratičkou a přiléhavou srst. Jeho chlupy se bez potíží mohou obracet všemi směry, při couvání by se mu jednosměrně rostoucí srst příčila a ztěžovala by pohyb. Výkyvné chloupky se ohnou a on uhání dozadu stejně rychle jako dopředu. Krtek má přední tlapky dobře uzpůsobené k hrabání chodbiček, jsou svalnaté, vyvrácené a s velkými drápky. Na předních tlapkách má 10 "prstů". Zadní tlapky jsou slabé - nejsou přizpůsobené k hrabání. Pod zemí se ktrci orientují čichem a hmatem. Mají malá, zakrnělá očka. Jeho loviště je síť podzemních chodeb, které krtek neustále rozšiřuje. Samice rodí 3 - 7 mláďat. Mláďata otevírají oči po 3 týdnech. Mláďata pijí mateřské mléko po 3 týdnech si loví sami. Mláďata jsou po narození velká asi jako fazole.




(obrázky):
  1. tady
  2. tady
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama