Aktualizováno: rok 2009

ptakopysk podivný

10. března 2009 v 17:47 |  zvířátka
Délka: tělo - 30 - 40 cm a ocas 10 - 15 cm
Hmotnost: 1 - lehce přes 2 kg
Věk: ve volné přírodě se dožívá 16-ti let, v zajetí se nepodařilo chovat ptakopyska déle než 6 let
Potrava: masožravec
Rozšíření: Austrálie, Tasmánie

Ptakopysk podivný je savec, i když klade vajíčka. Má bezzubé čelisti, podobné kachnímu zobáku. Má tuhou srst, která je nesmáčivá. Má pětiprsté končetiny s plovacími blánami. Ptakopysk je výtečný plavec a dokonale se potápí, většinu času tráví ve vodě. Samci ptakopyska mají jedovaté ostruhy na zadních nohách, které používají v neurvalých územních bitvách a bojích proti svým sokům. Jed není pro člověka smrtelný, ale způsobuje nesnesitelnou bolest a otoky. Jed může být smrtící pro psy a menší domácí zvířata.

Ptakopysk je noční a obojživelný živočich, obývá malé vodní toky a řeky od chladných tasmánských vysočin a Australských Alp až po tropické deštné pralesy pobřežního Queenslandu. V Jižní Austrálii už vyhynul (mimo uměle vysazenou populaci na Klokaním ostrově) a ani v hlavní části pánve řek Murray a Darling se již nevyskytuje, pravděpodobně kvůli snižující se kvalitě vody způsobené likvidací původního biotopu pro zemědělství a zavlažováním polí. Ptakopysk podivný žije samotářsky a schází se jen v době páření. Samice klade 1 - 3 vejce a zahřívá je asi 10 dnů. Mláďata otevírají oči po osmnácti týdnech.



(obrázky)
  1. tady
  2. tady
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama