Aktualizováno: rok 2009

Medvěd hnědý

15. července 2009 v 13:35 |  zvířátka
Velikost: délka 1,3 - 2,5 m
-ocas 6 - 14 cm
-výška v kohoutku 75 cm - 1,2 m
Hmotnost: samec 100 - 800 kg
-samice 60 - 350 kg
Věk: 25 - 30 let
Potrava: všežravec - jí med a vše co je sladké. Bobule, kořínky, žaludy, savci, ryby
Max. rychlost: při běhu dosahují až 50 km/h
Březost: 7 - 8 měsíců
Počet mláďat: 2 - 3
Rozšíření: Evropa, Severní Amerika, střední a severní Asie

Žil v celé Evropě, Asii a Severní Americe. Byl téměř vyhuben. Obývá husté, těžko přístupné lesy se skalami. Jsou velice rychlí. Rádi se koupají v tekoucích vodách i horských jezírcích. Zvětří člověka už na 100 m daleko a co nejrychleji se hledí ztratit. Zimu přečká ve svém brlohu v nepravém zimním spánku a žije ze svých tukových zásob. Když se vzbudí z dlouhého zimního spánku, je pohublý, protože toho za poslední měsíce ve svém brlohu moc nesežral. Nyní zahání hlad prvními jarními rostlinami, zatímco se jeho samička v doupěti stará o právě narozená mláďata, která se rodí poté, co je medvědice nosí 7 - 8 měsíců. Mláďata se rodí v lednu. Medvíďata se rodí většinou jako dvojčata. Pod ostražitým dohledem matky opouštějí v březnu poprvé svůj brloh. Rodina zůstane pohromadě do konce příštího léta, pak matka mláďata opouští.






(obrázky):
  1. tady
  2. tady
  3. tady
  4. tady
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama