Aktualizováno: rok 2009

medvěd lední

19. července 2009 v 15:18 |  zvířátka
Výška: 1,5 m v kohoutku
Výška vzpřímeného těla: 2,4 - 3,3 m
Délka těla: 2,5 m
Hmotnost: samci 400 - 600 kg
-samice 300 - 400 kg
Délka březosti: 7 - 8 měsíců
Počet mláďat v jednom vrhu: obvykle 2

Spolu s medvědem kodiakem a medvědem kamčatským je třetí největší suchozemskou šelmou na světě. Mají hustou bílou srst, která jim umožňuje udržet tělesnou teplotu v chladném prostředí. Medvěd lední neustále putuje za potravou, kterou loví i ve vodě. Loví tuleně a příležitostně malé mrože a ptáky. Medvěd lední žije v oblastech pokrytých věčným ledem a sněhem, od území kolem severního pólu až po jižní okrajarktických ledovců. Žijí většinou samotářsky. Dokážou vyšplhat na téměř kolmé kry a přeskočit až čtyřmetrové trhliny v ledu. Je nejlepším plavcem mezi medvědy. Plave rychlostí asi 10 km/h a používá předních končetin jako pádel. S otevřenýma očima a uzavřenými nozdrami se potápí až do hloubky 2 metrů. Pod vodou vydrží až 2 minuty. Mláďata se rodí v listopadu a prosinci. Váží 450 - 900 g. Rodí se holá, slepá a hluchá. Hladké a kluzké svahy někdy medvědi zdolávají tak, že v oblacích prachového sněhu sjedou po břiše s roztaženýma nohama dolů. Na všech územích, kde se medvěd lední vyskytuje, je dnes medvěd lední chráněn a jeho lov je kontrolován. Jeho budoucnost závisí na ochraně Arktidy.








(obrázky):
  1. tady
  2. tady
  3. tady
  4. tady
  5. tady
  6. tady
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama