Aktualizováno: rok 2009

Zebry

21. srpna 2009 v 14:14 |  zvířátka
Velikost: délka hlavy a těla - 200 - 240 cm
výška v kohoutku 120 - 140 cm
Hmotnost: asi 250 kg
Počet mláďat: 1 mládě (mládě se živí mateřským mlékem asi 7 měsíců)
Věk: až 25 let
Rozšíření: savany a suché křovinaté oblasti od Etiopie až po jižní Afriku

Každá zebra má uspořádání svých pruhů jiné. Neexistují dvě zebry se shodnými pruhy. Mohou běžět rychlostí až 55 km/h. Žijí v rodinných skupinách. V jedné rodině žije až 6 klisen. Stádo vede klisna, kterou následují její hříbata. Vpravo vzadu jde hřebec, který je otcem všech hříbat. Jestliže je nějaký člen rodiny slabý nebo zraněný, celá skupina ho chrání a jde pomalu, aby poraněný jedinec nezůstával pozadu. Hřebec odhání šelmy a često přijde i o život, aby jeho rodina mohla uniknout. Při porodu hříběte stojí hřebec poblíž, aby klisnu ochraňoval. Už hodinu po porodu se hříbě může pohybovat. Když jsou hříběti (samičce) asi 2 roky odchází od své skupiny, protože ji odláká mladý samec. Když jsou samečkovi 4 roky, odchází od své skupiny a přidává se ke skupině mladých smaců. Asi v 6 letech založí vlastní rodinu.
Horské zebry a zebry Grévyho jsou vzácnější než zebry nížinné a žijí v sušších a vzdálenějších oblastech





(obrázky):
  1. tady
  2. tady
  3. tady
  4. tady
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama