Aktualizováno: rok 2009

panda velká

6. září 2009 v 12:57 |  zvířátka
Velikost: 120 - 150 cm
Délka ocasu: 13 - 15 cm
Výška v kohoutku: asi 65 cm
Hmotnost: 75 - 160 kg
Rozšíření: střední Čína
Věk: ve volné přírodě není známo, v zajetí 15 let

Pandy se živí bambusem. Dospělé pandy sežerou 15 - 20 kg stonků a listů denně. Žijí ve vysokých horách v Číně. Rády sedávají ve větvích stromů, kde také spí, sluní se a hledá tu útočiště v nebezpečí. Panda mívá v jednom vrhu 1 mládě (vzácně 2), které při narození váží 100 - 150 g a měří jen 10 cm. Po 9 měsíců nepřijímá nic jiného než mateřské mléko. V zajetí se rozmnožují jen velmi zřídka. Kromě období rozmnožování žijí samotářsky. Až 12 hodin denně žvýkají tvrdé výhonky a kořínky bambusu. Jedí i jiné rostliny kromě bambusu a občas uloví malého savce nebo ptáky. Při neúrodě bambusu však většinou hladoví. Patří mezi nejvzácnější a nejkarásnější zvířata na světě (já osobně mám pandy velice ráda ). Hrozí jim vyhubení - lovem a ničením jejich přírodního prostředí (bambusových lesů ve střední Číně). Včetně pand chovaných v zajetí žijí na celém světě pouze dva tisíce exemplářů. Jsou VELMI PŘÍSNĚ CHRÁNĚNY!







(obrázky):
  1. tady
  2. tady
  3. tady
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Katka Katka | Web | 12. září 2009 v 13:48 | Reagovat

ahoj chces byt moje Sb koukni na blog a přihlaš se

2 beáta beáta | E-mail | Web | 26. dubna 2014 v 22:52 | Reagovat

můžu se zeptat kdy pandy spí ? :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama