Aktualizováno: rok 2009

Lemur Kata

27. července 2011 v 18:19 |  zvířátka
(Lemur catta)
MLÁĎATA: samice je březí 136 dní
ZAŘAZENÍ: řád primáti → podřád poloopice → čeleď denní lemuři
VÝSKYT: ostrov Madagaskar
STAV: ohrožený druh
POTRAVA: býložravci


ŽIVOT
Lemurové katta žijí převážně v korunách stromů a živí se ovocem a drobným hmyzem. Dodnes žijí na Madagaskaru díky izolaci. Nyní jsou ale zapsání v Červené knize ohrožených druhů kvůli kolonizaci ostrova. Dnes patří mezi nejohroženější druhy, kterým hrozé vyhubení. Mají dlouhý pruhovaný ocas, s jehož pomocí udržují rovnováhu při skocích a při dorozumívání ve vysoké trávě. Vyskytují se v tlupách o asi 30 členech. Tlupu vede nejzkušenější samice. Samice si navzájem pomáhají s hlídáním mláďat, ujímají se i osiřelých mláďat. Když samci dospějí, jsou z tlupy vyhnáni.

MLÁĎATA
Samice rodí jen 1 mládě, které se po narození chytí srsti na matčině břiše, kde zůstáva asi 2 týdny. Poté se usadí na matčině hřbetě. Samice kojí mláďata 5 měsíců. Zcela samostané je ale až v 6 letech.

Lemur Kata


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kissy Kissy | Web | 27. července 2011 v 18:20 | Reagovat

Ahoj, hledáš nové lidi se kterými bys mohl/a probírat blogování? Jestli ano podívej se tu http://pretty.blog.cz/1107/hledani-novych-lidi-d
PS: Krásnej blog :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama