Aktualizováno: rok 2009

zvířátka

Muflon

3. února 2012 v 19:19
ovis musimon

DÉLKA: 110 - 130 cm
VÝŠKA: 65 - 95 cm
HMOTNOST: 25 - 55 kg
VĚK: 15 - 20 let
ROZŠÍŘENÍ: Evropa, Amerika (Severní i Jížní), Asie
POTRAVA: býložravec (trávy, byliny, listy, žaludy, bukvice, kaštany)
OBDOBÍ ŘÍJE: říjen - listopad
DOBA BŘEZOSTI: 5 měsíců
POČET MLÁĎAT: 1 - 2

Lemur Kata

27. července 2011 v 18:19
(Lemur catta)
MLÁĎATA: samice je březí 136 dní
ZAŘAZENÍ: řád primáti → podřád poloopice → čeleď denní lemuři
VÝSKYT: ostrov Madagaskar
STAV: ohrožený druh
POTRAVA: býložravci

Prase divoké

29. června 2011 v 17:43
(Sus scrofa)

Délka: 110 - 180 cm
Ocas: 15 - 20 cm
Výška: 50 - 110 cm
Hmotnost: samice: 75 kg
samec: až 300 kg
Březost: 4 - 5 měsíců
Počet mláďat: 3 - 12
Věk: 10 - 15 let
Potrava: hmyz, červi, žaludy, traviny, plazi, menší savci
Výskyt: lesy
Rozšíření: Evropa, severní Afrika, Asie, v Americe vysazen člověkem

Medvěd baribal

27. srpna 2010 v 12:00
(Ursus americanus)

Rozšíření: Severní Amerika
Výška v kohoutku: 1 m
Délka těla: kolem 1,5 cm
Hmotnost: kolem 150 kg
Potrava: převážně rostlinná strava, dále hmyz, larvy, ptačí vajíčka a mláďata, med divokých včel, ryby, příležitostně i savce

Kapybara

23. března 2010 v 18:51
HMOTNOST: až 80 kg
DÉLKA: 1 - 1,3 m
VÝŠKA V KOHOUTKU: 50 cm
BŘEZOST: 5 - 5 a půl měcíce
MLÁĎATA: 1 - 2x do roka rodí samice 2 - 4 mláďata
HMOTNOST MLÁĎAT: okolo 1,5 kg (rodí se dokonale vyvinutá, 2. den už přijímají pevnou potravu. Matka je kojí 2 měsíce
VĚK: 8 - 12 let
Potrava: výhradně rostlinná potrava (především trávy, vodní rostliny, kůra stromů nebo spadané plody)
PŘIROZENÍ NEPŘÁTELÉ: šelmy, občas anakondy

Zajíc polní

7. března 2010 v 20:19
(Lepus europaeus)
ROZŠÍŘENÍ: velké území Evropy, západní Asie, v Jižní Americe a Austrálii jako nepůvodní druh
VELIKOST: 50 - 70 cm
HMOTNOST: 2,5 - 6,5 kg
RYCHLOST: v nebezpečí až 72 km/h
BŘEZOST: 42 dnů
MLÁĎATA: 2 - 5 - rodí se osrstěná
POTRAVA: býložravec - byliny, větve, pupeny
PŘIROZENÍ NEPŘÁTELÉ: orli a masožraví dravci - lišky, vlci ...

Plejtvák obrovský

26. února 2010 v 16:30
(Balaenoptera musculus)
Délka těla: kolem 30 m
Hmotnost: kolem 181 t
Potrava: kril

lama

23. února 2010 v 17:21
Lamy jsou známé také jako velbloudi Jižní Ameriky. Patří do čeledi velbloudovitých. V posledních 40 letech se rozšiřují do celého světa jako chovný dobytek nebo zvěř chovaná v ZOO.

Los

13. února 2010 v 19:46
Výskyt: severní lesy Evropy, Asie a Ameriky
Váha:
  • samec (býk) - 220 - 450 kg
  • losice - 275 - 375 kg
Délka těla: samec - 2 - 3 m (samice menší)
Výška v kohoutku: samec - 180 - 235 cm (samice menší)
Věk: až 20 let
Říje: srpen - říjen
Březost: okolo 36 týdnů
Mláďata: 1 - 3. Samice je kojí asi 4 měsíce
Potrava: listy bříz, vrb a jeřábů, vodní a bažinné rostliny

Levhart skvrnitý

12. ledna 2010 v 16:40
(Panthera pardus)
Hmotnost: 30 - 90 kg
Délka těla: 110 - 190 cm
Potrava: různá zvířata (od hlodavců po gazely a antilopy)
Výskyt: Afrika, Asie (dříve se vyskytoval na větším území, ale dnes areál ve kterém se levhart vyskytuje, neustále zmenšuje)
Březost: 90 - 95 dnů
Počet mláďat: až 6 (ve vrhu 2 - 3)
Věk: v zajetí až 20 let, ve volné přírodě méně
 
 

Reklama